Посока на отваряне при интериорните врати
Коридор в бяло и сиво

Посока на отваряне при интериорните врати

Започвайки да избирате врати за Вашия дом трябва да знаете не само размерите на отворите, но и да сте наясно как точно ще се отварят те. Въпросът е важен и именно затова сега по-подробно ще отделим време на тази тема.

Какво определя посоката на вратите

Разположението на мебелите е важно

Основно значение за посоката на отваряне при интериорните врати има разположението на мебели, прозорци и декорации в дома. Ако ще се прави ремонт, но частичен, най-вероятно ще се запази същата конфигурация на отваряне, както досега. Но, ако ремонтът е цялостен, тогава трябва да се насочите първо към обзавеждането и къде какво ще има в помещението. Ако поръчате вратите преди да сте наясно за позиционирането на мебелировката е възможно да се случи, че посоката на отваряне на интериорните врати е доста неудобна и дори невъзможна.

Безопасността при ползване е определяща

Разбира се, тя трябва да се съобрази предимно с безопасността, особено при санитарните помещения, където е прието отваряне навън, за да се избегне ситуация на безпомощност и невъзможност за оказване на помощ. Ако вратата се отваря навътре пострадалият може да е блокирал крилото и достъпът да се ограничи, а времето за реакция да се забави.

Посока на отваряне на врата за баня

Наред с безопасността има правило, че отварянето трябва да е от малка към голяма стая. Това е най-подходящият избор на отваряне, понеже така ще се оползотвори най-добре малкото помещение и пространството.

Не подценявайте осветителните ключове

В най-честите случаи интериорните врати се отварят към съседната близка стена, но ако разположението на входа е по средата, то тогава е добре да вземете под внимание разположението на ключовете за осветление. Много по-лесно е да се отвори вратата и с другата ръка да светнете, а не да отваряте вратата, да затваряте и чак тогава да успеете да светнете.

Вратите не бива да се удрят една в друга

Помислете и над случаите, при които имате две стаи с близки до тях изход/вход. Съобразете най-удачната посока на отваряне и при двете помещения, за да не стане, така че да се удрят крилата при евентуално едновременно отваряне на вратите.

Ако все още имате въпроси за посоките на отваряне на вътрешните врати, не пропускайте да ги отправите към нас, ние с радост ще Ви съдействаме!

Сподели