Интересни факти за вратите
Входна врата от музей в Рим

Интересни факти за вратите

Вратите като тема за обсъждане се подразбира, че не е от най-интересните неща, за които да научите повече. И все пак се намират няколко случая, от които можете да се впечатлите. Ето няколко от тях:

Поглед в миналото

1.Най-старата врата, швейцарска по „народност” , е на над 5000 години! По-изненадващото е, че е направена от дърво. Е, явно може да издържи още, дълго, дълго време!

2. Месец януари всъщност е свързан с врата? Януари носи името на древноримски бог, Янус. Корените на наименованието му, идват от латинската дума “ianua”, чието значение е в превод – врата. В миналото се е считало, че човек взимайки каквото и да е решение, всъщност прекрачва въображаема врата. При такива вярвания се считало за благословия от бог Янус. Това е нещо подобно на израза използван у нас – „Така ти е било писано.”, който се изрича при какви ли не случаи. Също много нетипично е, че римляните винаги си слагали вратите в посока – отваряне навътре, за да „поканят” почитаният бог в жилището си, отправяйки и молитва.

3.Вратите в Ирландия са боядисвани в ярки цветове. Това си има напълно логично обяснение. То е, че когато Ирландия е била британска колония, в следствие на смъртта на кралица Виктория, било заповядано на хората да си боядисат вратите в черно. Това е било в знак на уважение, а те направили точно обратното в знак на бунт. Зелени, жълти, червени врати, просто нормално нещо за страната на леприконите.

Цветни врати в Ирландия

Някои смятат, че вратите са боядисани по този начин, за да може пияните мъже по-лесно да познават жилищата си, а не да „ходят на гости” на съседките.

Напред в бъдещето

4.Вратата, която се затваря най-бързо – предназначена за лаборатории за експлозиви, за да може да се реагира мигновено, ако нещо се случи. Не е за вярване, но скоростта на затваряне е 0.03 секунди!

5.Най-тежката врата е изработена в Америка, тежаща над 44 тона!

6. Най-голямата врата в света е собственост на NASA, като височината ѝ достига 139 метра. Представяте ли си? Врата с височината на небостъргач, звучи като недостижимо за нашия свят, но е факт!

Сподели