Вратите без които не можем
Червена дървена врата

Вратите без които не можем

Можем ли да живеем без врати?

Замисляли ли сме се какъв би бил животът, ако не съществуваха вратите. Уж, предмет като всички останали, а толкова нужен и важен в нашето ежедневие. Още от дълбока Древност хората са установили нуждата от съществуването на вратата. Вратите датират от Древен Египет и оттогава до днес са изминали дълъг път, но не са преставали да бъдат незаменима част от нашия дом и бит. Вратите са, както преграда така и път между нас и заобикалящия ни свят. Тяхната функция е съществено важна за нормалното развитие и съществуване на хората. Вратите имат защитна функция, те пазят нашето лично пространство и сигурност.

На първо място по значимост са входните врати. Те спират нежеланите гости и ни осигуряват неприкосновеност. От Древността до днес, те са много различни, но материалът, от който се изработват продължава да бъде толкова здрав и устойчив. За входната врата е важно, тя да бъде максимално здрава, взломоустойчива, да устоява на физическа сила, да спира шума и не на последно място да изглежда стилно и съвременно.

Производителите държат днешните входни врати да са изработени от твърди материали като МДФ, метал, дърво. Добавят различни покрития с цел, вратите да са още по-защитени, ефектни и да могат да издържат на атмосферни условия. За защитата се грижат няколко независими заключващи системи, допълнителни резета, шипове. Дизайнът е повече от изумителен.

Цветовете и моделите са подбрани спрямо съвременните тенденции в обзавеждането. За интериорните врати е необходимо да споменем, че те също заемат важно място в интериора на дома ни. Изработват се в повечето случаи от ХДФ плоскости, а покритията се различават спрямо производителя. Най-често се използват ПВЦ фолио, 3D полипропилен или покрития наподобяващи естествен фурнир. Желателно е също да имат изолация, като в повечето случаи се използва пълнеж тип „пчелна пита”. Що се отнася до формите на фрезовка и остъкления, вариантите са изключително много.

Могат да бъдат изработени много интересни врати, стъклата могат да бъдат с модерни принтове, витражи, дори някои по-смели производители използват кожа и камъни. Каквото и да се променя вратите са били и ще продължават да бъдат онази неизменна част от нашия бит, която прави живота ни по-сигурен, по–цветен и по-красив.

Сподели